Autojen tuunauksella tarkoitetaan auton personointia eli muokkaamista halutulla tavalla. Tuunaus on monille harrastus, ja se on myös oivallinen tapa luoda omasta menopelistä hieman erikoisempi ja muista erottuvampi. Tässä artikkelissa kerromme autojen tuunauksesta harrastuksena.

Keräilykohteena auto

Suomessa on autoiltu jo 1800-luvun lopusta lähtien, sillä silloin ensimmäinen moottorikäytöinen ajoneuvo ilmestyi katukuvaan. Tuon jälkeen autot lisääntyivät vähitellen, ja nykyään useimmilla suomalaisilla on kokemusta autoilusta.

Vanhat autot ovat suosittuja keräilykohteita. Suomalaiset pitävät erityisesti vanhoista klassikkoautoista, kuten kuplavolkkareista ja rättisitikoista. Vanhan klassikkoauton hankinta saattaa tuoda mieleen oman lapsuuden tai isovanhempien nuoruuden, ja toki vanhan auton hankinta on myös tapa osallistua kulttuuriperinnön vaalimiseen.

Tunnearvon ja kulttuurihistoriallisen arvon lisäksi keräilyautolla voi olla myös rahallista arvoa. Arvostetuimpia automerkkejä ovat esimerkiksi Jaguar, Ford ja Mercedes-Benz, ja nämä merkit ovat myös suomalaisten suosiossa. Jos haluat keräillä autoja sijoitusmielessä, tutustu huolellisesti eri merkkien arvoon ja erityisesti siihen, minkä verran ko. automerkin ja -mallin arvo voi ajan saatossa nousta.

Harrastuksena tuunaaminen

Tuunaaminen tarkoittaa laajimmassa merkityksessään mitä tahansa auton tai muun tuunauskohteen ominaisuuksien muokkaamista. Auton tapauksessa muokkaaminen voi liittyä esimerkiksi auton ulkonäköön tai muihin ominaisuuksiin, kuten moottorin ominaisuuksien säätämiseen. Tuunaamisesta puhutaan myös monilla muilla aloilla, ja esimerkiksi vaatteiden tuunaus on monille rakas harrastus.

Autojen tapauksessa on tärkeää tutustua lainsäädääntöön ennen tuunausprojektin aloittamista, sillä laki asettaa omat rajoituksensa auton muokkaamiselle. Jos tavoitteena on huristella tuunatulla menopelillä vielä yleisillä teillä, on tärkeää, että tehdyt tuunaukset ovat lain näkökulmasta sallittuja. Suosituimpia tuunauskohteita autoissa ovat renkaat ja vanteet. Näiden osien tuunaamista rajoittaa mallikohtainen suurin sallittu rengasleveys, jota tuunausprojektissa ei saa ylittää. Leveät renkaat ovat näyttäviä, ja jos oma tietämys on rajallista, kannattaa renkaiden ja vanteiden valinnassa luottaa asiantuntijoiden apuun.

Jos haaveilet tuunausharrastuksen aloittamisesta mutta olet vielä aloittelija, kannattaa sinun ihan ensimmäiseksi käyttää aikaa tiedonhakuun ja verkostoitumiseen muiden harrastajien kanssa. Monilla harrastajilla on omat verkkosivut, ja vertaistukea löytyy myös netin keskustelupalstoilta. Muiden harrastajien blogit ovat myös hyviä paikkoja inspiraation hakemiseen.