Ralliautoilu on vauhdikas harrastus, joka sopii eri ikäisille ihmisille. Erilaisia ralliautoilun muotoja ja harrastamisen tapoja on lukuisia, joten jokaiselle varmasti löytyy juuri sopiva tapa harrastaa lajia. Ajamisen lisäksi autourheilun maailmassa tarvitaan toimitsijoita, mekaanikkoja, huoltajia, kouluttajia ja monia muita tärkeitä henkilöitä. Jokaiselle löytyy sopiva tehtävänsä harrastuksen parissa. Tässä artikkelissa kerromme ralliautoilusta harrastuksena sekä siitä, mitä harrastuksen aloittaminen edellyttää.

Missä autourheilua harrastetaan?

Suomessa autourheilu on keskittynyt erityisten autourheiluseurojen ympärille. Seurat hallinnoivat paitsi kilpailuja myös harrastuspaikkoja, jotka maassamme ovatkin erinomaiset. Autourheiluseurat tarjoavat puitteiden ja yhteisön lisäksi myös paljon apua ja tukea harrastusta aloitteville. Jo harrastuksen aloittamista pohtiessa kannattaakin siis ottaa yhteyttä lähistöllä toimiviin autourheiluseuroihin ja kysyä heiltä lisätietoja harrastusmahdollisuuksista lähialueilla.

Ralli autourheilun lajina

Autourheilun lajeista ralli on Suomessa seuratuin, ja se on jo puoli vuosisataa valloittanut suomalaisten sydämiä. Ralliurheilun suosioon on toki vaikuttanut myös suomalaisten saavuttama menestys maailmalla: maassamme on lukuisia rallin maailmanmestareita. Suomalaisten huippukuljettajien menestystä ja edesottamuksia seurataan aktiivisesti erityisesti uutisten ja internetin välityksellä.

Ralliurheilua voi harrastaa useassa luokassa ja monella eri tasolla. Kilpailuja järjestetään sekä talvi- että kesäaikaan. Harrastuksen kustannukset liittyvät usein siihen, millä tasolla lajia halutaan harrastaa. Toki myös harrastajan tavoitteet vaikuttavat tehtäviin taloudellisiin panostuksiin. Rallikilpailuun osallistuminen edellyttää voimassaolevaa ajokorttia, kilpailijalisenssiä sekä niin sanottua rallin perustutkintoa. Apukuljettajalta ei edellytetä ajokorttia, mutta kilpailisenssi ja rallin perustutkinto on oltava myös hänellä. Kuljettajan lisäksi auton tulee olla kilpailuluokkaan sopiva.

Miten aloittelija pääsee alkuun?

Aloittelija pääsee alkuun etsimällä tietoa erilaisista harrastusmahdollisuuksista omalla alueellaan. Suurin yksittäinen invenstointi on yleensä auton hankkiminen, mutta myös kilpailulisenssi ja rallin perustutkinto maksavat rahaa. Autoon ei ihan alkuvaiheissa kannata sijoittaa huimia summia, vaan tärkeintä on päästä harrastuksessa alkuun ja harjoittelun makuun. Kun perusasiat on hallussa, autoa voi päivittää ja kilpailuluokkaa muuttaa auton myötä. Jos tekninen puoli ei ole itsellesi tuttua, voit aina pyytää apua auton rakentelussa, huoltamisessa ja korjaamisessa. Ralliautoilun parissa koet varmasti jännittäviä hetkiä ja menestyksen mahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat.