Moni menestynyt moottoriurheilija on aloittanut harrastuksensa jo lapsena karting-auton puikoissa. Vaikka karting saatetaankin usein mieltää lähinnä lasten harrastukseksi, on se oivallinen harrastus myös aikuisille! Karting onkin hyvä harrastus, jossa pääsee sisään moottoriurheiluun hieman pienemmissä puitteissa kuin ralli- tai formularadoilla. Se tarjoaa tilaisuuden harjoittaa omia ajotaitoja ja samalla selvittää, riittääkö oma into harrastuksen viemiseen myös niille suuremmille radoille ja suurempiin saappaisiin – kenties jopa F1-radoille saakka. Tämä artikkeli esittelee tarvikkeita, joita tarvitaan karting-harrastuksen aloittamiseen ja kertoo muutenkin, kuinka tässä harrastuksessa pääsee näppärästi alkuun! Nappaa siis tästä artikkelista talteen hyvät vinkit karting-auton ja muiden tarvittavien ajovarusteiden valintaan ja aloita mielenkiintoinen harrastus, joka saattaa johtaa sinut jopa suurempien autojen rattiin!

Karting-auto

Aivan harrastuksen alkumetreillä ei yleensä tarvita omaa autoa, vaan autoja voi myös lainata. Jos aiot hankkia oman karting-auton, kannattaa kysyä neuvoa kokeneemmilta lajin harrastajilta. Autojen valikoima on nimittäin melkoisen kirjava ja valinnan tekeminen voi olla haastavaa. Erityisen haastavaa voi olla hankkia autoa aikuiselle kuskille, sillä tällöin on kiinnitettävä erityisen huomiota ajoneuvon runkoon. Esimerkiksi auton teknistä kuntoa voi olla vaikea arvioida, ellei autoista ole kokemusta, joten autoa katsomaan on hyvä ottaa mukaan autot hyvin tunteva, kokenut alan harrastaja. Muista myös varmistaa ennen ostopäätöstä, että auton jarrut toimivat erittäin hyvin, sillä tässä lajissa tarvitaan jarrutehoa!

Tarvittavat ajovarusteet

Kypärä on tärkein ajovaruste. Varmista, että valitsemasi kypärä on hyväksytty käytettäväksi autourheilussa ja että se istuu päässäsi tukevasti. Muistathan, etteivät moottoripyöräilyssä käytettävät kypärät välttämättä täytä autourheilulle asetettuja normeja! AKK on laatinut sääntökirjan, josta löydät autourheilussa käytettävältä kypärältä vaaditut hyväksynnät, ja tähän kirjaan onkin hyvä tutustua ennen kuin lähdet kypäräostoksille.

Kypärän lisäksi tarvitset ajohaalarit. Turvallisuuden kannalta parhaat ajohaalarit ovat sellaiset, jotka ovat saaneet tarvittavat hyväksynnät. Tarvitset ajamista varten myös varrelliset kengät, mieluiten tähän käyttöön suunnitellut ja hyväksynnän saaneet ajojalkineet. Varmista, että saat jalkineilla hyvän tuntuman auton polkimiin. Kylkiliivi on myös varuste, jonka hankintaa kannattaa vahvasti harkita, sillä tässä lajissa syntyy helposti kylkivammoja, joiden paraneminen voi olla yllättävän hidasta.