Autoa voi tuunata monin eri tavoin. Tämä pätee kaikenlaisiin autoihin arkisista menopeleistä museoajoneuvoihin ja muihin keräilyaarteisiin. Tässä artikkelissa kerromme autojen sisätilojen tuunauksesta ja verhoilusta. Verhoilussa kannattaa toisinaan luottaa ammattilaisten apuun mutta pienemmät projektit voi helposti hoitaa myös itse.

Mitä verhoilu on?

Autoverhoilulla tarkoitetaan monenlaisia toimenpiteitä yksinkertaisesta penkkien päällystyksestä istuimien täydelliseen uusimiseen ja muiden sisäpintojen, kuten ovien verhouspaneelien, uusimiseen. Kokonaisvaltainen verhoilu vaatii ammattitaitoa sekä toki myös ammattimaisia työskentelytiloja ja -välineitä, joiden avulla prosessiin kaikki vaiheet on mahdollista toteuttaa.

Autojen verhoilu ei suinkaan ole millään tavalla uusi harrastus tai ilmiö, sillä jo ensimmäisiä valmistettuja autoja verhoiltiin. Vanhimmissa autoissa verhoilumateriaalit olivat tyypillisesti pääosin nahkaa, puuta ja rautaa. Moderneissa, uudemmissa menopeleissä suositaan pääsääntöisesti kevyempiä ja luonnollisesti myös helpommin muokattavissa olevia materiaaleja. Istuimien sisusten valmistuksessa käytetään nykyään vain yhtä materiaalia.

Auton verhoilua on harjoitettu niin kauan kuin autojakin on ollut. Uusimmissa kulkimissa esimerkiksi istuimien sisukset on valettu yhdestä materiaalista. Myös pintaverhoilun materiaalit ovat kehittyneet vuosikymmenten saatossa paljon. Nykyään on saatavilla valtava määrä erilaisia materiaalivaihtoehtoja, jotka ovat myös helppohoitoisia ja helposti puhdistettavissa.

Verhoilua rajoittaa teoriassa vain mielikuvitus, käytännössä usein myös verhoiltavan ajoneuvon käyttötarkoitus. Jos kulkuneuvo halutaan rekisteröidä museoautoksi, on sen entisöinnille asetettu tiettyjä vaatimuksia. Toisinaan entisöitävä auto on ollut suvussa pitkään, ja sille on siksi muodostunut suuri tunnearvo, josta halutaan pitää kiinni. Tämä voidaan tehdä nimenomaan pyrkimällä entisöimään auto alkuperäiseen kuntoon tai ainakin alkuperäistä kuntoa vastaavaksi.

Usein ajatellaan, että pienen reiän paikkaaminen penkin verhoilukankaasta on helppo tehtävä. Tämä ei välttämättä pidä paikkaansa, sillä yleensä koko kangas on irrotettava paikkaamista varten. Lisää haastetta tehtävään tuo se, että on ensin löydettävä juuri oikeaa materiaalia oleva paikka-aine.

Miten projektissa pääsee alkuun?

Auton istuinten verhoilua suunniteltaessa on otettava huomioon useita eri seikkoja. Aluksi on pohdittava, halutaanko verhoilussa vaalia vanhaa, kenties alkuperäistä verhoilua vai onko verhoilun ensisijainen tavoite saada istuin toimintakuntoiseksi. Materiaalien valinnassa kannattaa luottaa asiantuntijoiden apuun, joskin omaa luovuutta voi suunnittelussa myös käyttää.